IstorijaPrije rata, opština Jezero je bila mjesna zajednica u sastavu opštine Jajce. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, linija razgraničenja entiteta je razdvojila Jezero od Jajca. Tako je opština Jezero osnovana odlukom Narodne skupštine Republike Srpske u junu mjesecu 1996. godine.

Jezero ima dugu istoriju. Pretpostavlja se da je još u doba Ilira na ovom prostoru bilo naselje, a po predanju, po nalogu ilirske kraljice Teute, prokopan je kanal, tako da se ilirska utvrda nalazila na adi na kojoj se i danas nalazi veći dio naselja.

Rimski putevi su prolazili kroz Jezero, a prema istorijskim podacima i u srednjem vijeku. Na adi je bila utvrda koju je u svom pohodu na Bosnu, 1463. godine, zauzela turska vojska. Danas malobrojno stanovništvo Jezera održva drevnu tradiciju gradnje čamaca, takozvanih jezerskih lađa, tešući ih iz jednog debla drveta.

Opština Jezero je ukupne površine (64,8 km2). Budući da je opština Jezero manje veličine, nije moguće izvršiti pođelu stanovništva  na urbano i ruralno, pošto samo centralni dio opštine Jezero spada u urbani dio, dok ostalo stanovništvo, oko 70% živi izvan urbanog dijela, razmješteno po ostalom ruralnom  dijelu (u naseljenim mjestima Perućica, Kovačevac, Prisoje, Čerkazovići, Ljoljići, Đumezlije, Borci).