Plivanje za časni krst


19.01.2023.


Povodom obilježavanja velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, u tradicionalnom duhu već sedmu godinu za redom, danas je u opštini Jezero održana manifestacija " Plivanje za Časni krst 2023", u organizaciji Srpske pravoslavne parohije jezerske i Opštine Jezero. na Velikom jezeru Đol je zaplivalo sedam dobrovoljaca i to: Ana Milanović, Slaven Ružičić, Zoran Glamočak, Bojan Marić, Luka Savić, Predrag Muždeka i Plejić Marko, a prva je do Časnog krsta doplivala Ana Milanović i ponijela titulu " Časnog viteza". Proslavljanje praznika Bogojavljenje počelo je jutros Svetom Liturgijom, koja je služena u Hramu Svetog velikomučenika Kneza Lazara, a tom prilikom je obavljeno i veliko osvećenje vode. Nakon Svete Liturgije krenulo se prema Velikom jezeru Đol, litija je formirana kod objekta Igora Skopljaka do  apartmana ''Tropiko bar'' , gdje se održalo plivanje u Velikom jezeru Đol za Časni krst. Ovom velikom i blagoslovenom prazniku je prisustvovao veliki broj građana, a načelnik  opštine Jezero, Snežana Ružičić prvom među jednakim je uručila zlatni dukat, dok je protojerej-stavrofor Miladin Samardžić darovao ikonu i zahvalnicu. Svim učesnicima su uručene zahvalnice i izražena zahvalnost za veliki čin i doprinos očuvanju tradicije i običaja. Za sve prisutne u apartmanu ''Tropiko bar'' poslužena je bogata trpeza ljubavi i osvježenje, koju svake godine pripreme vrijedne ruke naših domaćica
Bezbjednost i sigurnost obezbijedila je Gorska služba spašavanja stanica Jajce, Planinarsko društvo Ćusine, Civilno društvo opštine Jezero, Policijska stanica Jezero i Ambulanta porodične medicine Jezero.
Zahvaljujemo se svim prijateljima opštine Jezero koji su na bilo koji način dali svoj doprinos organizaciji i učešću, a sve u cilju očuvanja tradicije i kulture.