Čista Pliva - Čisto Jezero


11.07.2017.


Jezero, 07.07.2017. – Pod sloganom Čista Pliva, Čisto Jezero, i u organizaciji opštinske administracije i načelnice opštine, Snežane Ružičić, okupili su se mještani Jezera da zajedno sa rafterima banjalučkog Kanjona, kao nosioca projekta  i njihovim kolegama iz RK Dabar iz Donjeg Vakufa i RK Jajce iz Jajca očiste rijeku Plivu i njeno  priobalje.  U akciju su, pored raftera i mještana, od samog početka uključene i Oružane snage BiH. Samoj akciji odazvao se veliki broj mještana, pa je načelnica opštine imala mnogo razloga za zadovoljstvo.

“Mi smo se danas organizovali u namjeri da se uključimo, maksimalno, u ovaj projekt kojeg je pokrenuo i kojeg realizuje banjalučki rafting klub Kanjon. Drago nam je što postali sastavni dio jedne, uistinu, sjajne inicijative. Mi zaista dugujemo veliku zahvalnost ovim ljudima, i rafterima i pripadnicima Oružanih snaga koji su požrtvovano čistili rijeku Plivu na teritoriji opštine Jezero. Posebno sam zadovoljna činjenicom da se puno naših građana uključilo u današnju akciju, puno mladih ljudi, što je veoma bitno jer je Pliva najveći i najvažniji resurs naše male opštine”, rekla je načelnica opštine Jezero, Snežana Ružičić.

Posljednja etapa ekološke regate koja se realizuje u okviru Inicijative za Čist Vrbas, protekla je radno. U akciji su od ranog jutra učestvovali rafteri i pripadnici Oružanih snaga, a pridružio im se veliki broj mještana, kazao je predsjednik banjalučkog rafting kluba Kanjon, Aleksandar Pastir ne krijući zadovoljstvo reakcijom mještana i dobrim odživom za učešće u samoj akciji.

“Mi smo danas obavili zaista veliki posao. I mi rafteri, i pripadnici Oružanih snaga BiH, i mještani. Svi zajedno. U samu akciju se uključio zaista veliki broj ljudi i ja zahvaljujem načelnici opštine na odličnoj organizaciji i podršci koju smo dobili. Cijelim tokom i Vrbasa i Plive, imali smo podršku lokalnih vlasti i mještana, i stičem utisak da je ipak veći broj onih koji su shvatili značaj i važnost ovoga što mi radimo. Ipak, podsjećam da mi nismo komunalno preduzeće, i da je cilj ovakvih akcija podstaći ljude da razmišljaju, podstaći lokalne vlasti da preduzmu sve što mogu da nam se ovakve stvari više ne dešavaju, da jednostavno spasimo naše rijeke, da spasimo Vrbas i njegove pritoke”, kazao je Pastir.

On je naglasio da je akcija, od prve etape, od Donjeg Vakufa, pa sve do danas, protekla onako kako je bilo i planirano, da su i vremenske prilike organizaotrima i učesnicima akcije išle na ruku, a da će tek u narednih nekoliko dana, nakon što se izvrši analiza i prikupe podaci sa svih etapa,  biti poznati pravi efekti akcije. Podsjećamo, akcija čišćenja Vrbasa i Plive, počela je 04. jula nakon sastanka Inicijative za Čist Vrbas, u Donjem Vakufu, a finale akcije je velika Turistička regata od Krupe na Vrbasu do Banjaluke koja će se održati 12.08.2017.